Domů Aktuality TSAMPA – JÍDLO BOHŮ

TSAMPA – JÍDLO BOHŮ

508

„…tsampa má mnoho důvodů, proč ji doporučit. Kdybych byl básníkem, napsal bych báseň o tsampě. Je výživná a dává sílu, je snadno stravitelná a levná. Téměř tři měsíce jsme ji snídali i obědvali a nebylo to ani nevábné, ani jednotvárné, jak to možná zní. Jeden z největších kladů tsampy je, že můžete měnit její příchuť a konzistenci. Můžete z ní udělat bochánky nebo kaši, může být ochucena cukrem, solí, pepřem, octem nebo worcesterskou omáčkou, můžete si ji dát s kakaem namísto čaje. Nechtěl bych jít tak daleko a říct, že tsampa vás neomrzí, ale jsou věci, které vás unaví mnohem dříve.“

Kulinářské vyznání napsal anglický voják a cestovatel Peter Fleming, který navštívil Tibet ve třicátých letech minulého století. Pokud vám jeho jméno něco připomíná, tak máte pravdu – jedná se o staršího bratra spisovatele Iana Fleminga, duchovního otce agenta Jamese Bonda.

Agent 007 si ale více užíval vodku a vermut (protřepat, nemíchat) než tsampu – světle hnědou mouku z praženého ječmene. Ječmen je na střeše světa historicky nejdůležitější plodinou. Roste i ve vysokých nadmořských výškách a zvládá krátké vegetační období. Označení „tsampa“ (někde taky „campa“) se může týkat jak ječmenné mouky, tak i formy některé připravené potraviny. Význam tsampy však v Tibetu daleko přesahuje primární účel potraviny. Podívejme se proč.

JÍDLO BOHŮ

V západním pojetí je božským pokrmem nazývaná mana – něco lahodného a posilujícího, na čem si pochutnávali Izraelité na poušti. Ale nezaslouží si ten název spíše výživná mouka obyvatel země, kde se hory dotýkají nebe a jsou tak blízko bohům? Jako „jídlo bohů“ je tsampa ceněna tibetskými lamy a buddhistickými praktikujícími. Těm slouží jako jeden z hlavních zdrojů potravy během dlouhých meditačních ústraní. Lze ji také použít jako materiál pro výrobu torem (různě tvarovaných sošek používaných během rituálů). Tormy se po obřadech rozpráší nebo se zkonzumují účastníky. Tradičně se také tsampa podává o významných svátcích jako je například „Nový rok“ – Losar.

OD KOLÉBKY PO RAKEV

Tsampa se však používala v Tibetu jako potravina více než 1 000 let, tj. ještě před úplným rozšířením buddhismu. Obdobně jako u nás se vítali hosté chlebem a solí, v Tibetu to bylo s tsampou. Tradice házení špetky mouky do vzduchu se dodržuje i při slavnostních příležitostech jako jsou sňatky a narozeniny. Tsampa se také vyskytuje u většiny buddhistických pohřbů, kde je určena k propuštění duše zemřelého. Mrtvé tělo se rozseká rituálními sekáčky na kousky a nechá na určeném místě supům a dravým ptákům. V závěru rituálu „obřadníci“ rozdrtí velké kosti a smíchají je s ječmennou moukou. Po mrtvém nic nezůstane, ptáci vše rychle sežerou.

TSAMPA JEDLÍCI

V minulém století nabylo užívání mouky z praženého vysokohorského ječmene i význam politický, jednotící. Jazyk, etnická příslušnost a vlastně i náboženství v zemi, která měla rozlohu okolo 2,5 mil. km2, se mohly lišit region od regionu. Společná byla – potravina tsampa. Tak třeba vyšlo před tibetskou revolucí v roce 1958 provolání v novinách „Tibet Mirror“, které se obracelo ke všem Tsampa eaters (jedlíkům tsampy) a vyzývalo je k jednotnému odporu proti čínským okupantům.

PROVĚŘENO STALETÍMI

A co nabízí tradiční jídlo z Tibetu nám Středoevropanům:

· Posilující a lehce stravitelná strava

· Nasytí i v malém množství

· Rychlá a snadná příprava – stačí zalít horkou nebo studenou vodou, čajem, mlékem, džusem, polévkou a podobně

· Ideální strava k pobytu v přírodě – outdoor, treking, turistika – ověřeno tibetskými nomády a mnoha cestovateli

· Bohatá na vitaminy (K, E, B), minerály, betaglukan a vlákninu

· Nízký glykemický index (déle nasytí)

· Vhodná pro děti a na přípravu dětských kaší

· Obsahuje málo lepku

Jak s moukou zacházet popsal již dávno André Migot francouzský lékař, cestovatel a spisovatel (1892-1967): „Na dno misky nalejete trochu máslového čaje a vsypete malou dávku tsampy. Mírně promítáte ukazováčkem a poté vzniklou hmotu hnětete rukou a miskou točíte dokola tak dlouho, dokud nevznikne větší knedlíkovitá hrudka. Celá operace vyžaduje větší stupeň manuální obratnosti, než se zdá a také zkušenosti při volbě poměru tsampy a čaje. Dokud nezískáte cvik, může se konečný produkt podobat kusu sušeného těsta nebo řídké pastě.“

Ale nebojte se, nemusíte konzumovat nevábné hrudky ze žluklého másla, čaje a mouky. Zajímavější recepty jsou k dispozici ZDE, kde najdete také odkaz na internetový obchůdek s touto pochutinou.