LahodnýTip #4 – Co je to Guthuk?

LahodnýTip #4 – Co je to Guthuk?

412
Sdílejte
Lahodný tip, polévka guthuk

V rubrice LahodnýTip jsme pro vás připravili při příležitosti Losaru článek o tradiční polévce – guthuku. #lahodnýtip

K oslavě tibetského Nového roku Losaru patří především setkání s blízkými, tradice a také dobré jídlo. A jaké jídlo bude u stolu v tibetských domácnostech 27. února při oslavě Losaru? Před vstupem do roku ohnivého kohouta se uvaří tradiční polévka – guthuk.

Guthuk_soup Při oslavách Losaru se provozují rituály, které mají za cíl nechat za sebou negativní vlivy starého roku a přivítat ten nový s pozitivními myšlenkami. Nejinak je tomu i s konzumací guthuku. Guthuk je specifický druh thukpy (polévka se zeleninou/masem/sušeným sýrem), ke které se přidávají koule z jednoduchého těsta (mouka, voda, sůl, olej).

Tyto koule se plní různými předměty, které symbolizují negativní i pozitivní charakterové vlastnosti. Odhalovaní těchto vlastností slouží ve velké míře k pobavení, pokud si však vytáhnete negativní vlastnost, můžete to vzít jako příležitost zanechat ji ve starém roce.

Chcete i vy zjistit jaké máte vlastnosti? Pak si připravte guthuk a do těsta vložte tyto předměty:

Čili – upovídaná osoba; Sůl – líný člověk; Uhlí – chladný člověk; Vlna – milá osoba; Papír – bláznivý člověk; Hrášek – nedůvěryhodná osoba; Sklo – oddaná osoba; Čtverec – přátelský člověk

A nezapomeňte, že 1. března 2017 se otevírá první tibetská restaurace v České republice – AMA Tibetan restaurant.