LahodnýTip #1 – Tsampa – tradiční tibetský pokrm netradičně i v ČR

LahodnýTip #1 – Tsampa – tradiční tibetský pokrm netradičně i v ČR

942
Sdílejte

„Tsampa má mnoho důvodů, proč ji doporučit. Kdybych byl básníkem, napsal bych báseň o tsampě. Je výživná a dává sílu, je snadno stravitelná a levná.“ To jsou slova anglického cestovatele Petera Fleminga, který navštívil Tibet ve třicátých letech minulého století. Tsampa je tradiční tibetský pokrm známý přes tisíc let. Abyste ho ochutnali, nemusíte jet až do Země sněhu. Zakoupíte ho nyní i v ČR, kde se vyrábí převážně z českého ječmene.

Tsampa vzniká umletím praženého ječmene. Vyznačuje se jemnou oříškovou chutí, je zdraví prospěšná a velmi snadná na přípravu. Pro osm milionů Tibeťanů doma i v exilu je národním jídlem a spolu s masem a mléčnými výrobky tvoří základ tibetského jídelníčku. Pytlík tsampy má při sobě téměř každý poutník či cestovatel. Pokud navštívíte Tibet a himalájské oblasti jako Ladakh a Bhútán, tak se s tsampou určitě potkáte.

Jídlo bohů i uvítací pokrm

Díky svému zpracování tsampa nevyžaduje další tepelnou úpravu a lze ji používat stejně jako instantní potraviny. Stačí přidat trošku vody nebo jiné tekutiny, osolit nebo osladit, promíchat a servírovat. Ve spojení s čajem, máslem, tukem, cukrem či sýrem se tsampa stává v Tibetu plnohodnotným jídlem.

Tsampa_TatsampaJakožto „jídlo bohů“ je tsampa vysoce ceněna tibetskými lamy a buddhistickými praktikujícími. Těm slouží jako jeden z hlavních zdrojů potravy během dlouhých meditačních ústraní a také jako materiál pro výrobu torem (různě tvarovaných sošek používaných během rituálů). Tradičně se také tsampa podává o významných svátcích, nesmí chybět například na oslavách tibetského Nového roku (Losar). Obdobně jako u nás chlebem a solí se tsampou vítají významní hosté.

Doporučována je tibetskými lékaři při léčbě cukrovky, anemie, onemocnění ledvin, při nedostatku vitamínů, u bolestí zad, při ztrátě potence, u chronického onemocnění plic apod.

Jak tsampu připravit

Tibeťané nejčastěji tsampu připravují se slaným tibetským čajem, který se velmi liší od běžného čaje. Nejblíže se mu podobá tmavý pu-erh. Čaj se několik minutu povaří a potom se přidá jačí mléko a sůl, načež se slije do máselnice, kde se ušlehá s jačím máslem. Takto připravený čaj se vlije do misky s tsampou, někdy je tomu naopak, a obě části se promísí. Tibeťané míchají směs jednou rukou a umějí to tak zručně, že jim z misky nevypadne ani špetka tsampy. Dobře udělané tsampové těsto „pa“ se nelepí na ruce. Často se do tsampy přidává ještě tvrdý sýr z jačího mléka a špetka cukru. Z uhněteného těsta se odlamují kousky a vše se zapíjí čajem.

Ochutnat tsampu

K dostání i u nás

Tsampu si dnes můžete koupit dokonce i v České republice. Vyrábí se z českého a slovenského bio ječmene podle tibetské receptury. „Rád bych obohatil český jídelníček o zdravou a praktickou potravinu,“ vysvětluje výrobce Jiří Engliš důvod, proč začal tuto tradiční tibetskou potravinu u nás nabízet. „Tsampu vyrábím z českého bio ječmene, který pečlivě ručně zpracovávám, melu na kamenném mlýně a balím do papírových obalů. Mám rád tradiční řemesla a poctivou práci,“ přibližuje. A dodává: „Tsampa je skvělá. Denně ji nejen snídám, ale používám různě a do všeho. Dává mi sílu, zasytí a je hned hotová. Někdy si ji dělám i se slaným čajem, jak jsem ji jedl často v Indii.“

Více se dozvíte na www.tatsampa.cz